Ако сте от хората, които често се чудят пред дилемата чай или кафе, вече има решение за вашия проблем. То се нарича „каскара” – хибридна напитка между кафе и чай, съобщава британският „Телеграф”.

„Каскара” на испански означава обелка или обвивка. Напитката се прави като се използва външната обелка на плода на кафето и се суши на слънце и се вари по подобие на чая.

Напитката е изобретена от Айда Батъл – производител на кафе от Салвадор. Тя споделя, че се натъкнала на него, след като усетила сладникавата миризма от купчина захвърлени плодове на кафе. „Избрах си няколко от тях, почистих ги и ги сложих в гореща вода да видя какво ще стане. След това извиках клиентите си и реакцията беше: „О, Господи, трябва да опиташ това. Ще ти изпратя мостра”, каза тя.

Обикновено месестата част на плода на кафето се изхвърля. „Изхвърляли сме това съвършено кафе много дълго време, а няма причина за това, защото има чудесен вкус”, обяснява Питър Джулиано от Кафе асоциацията на Америка.

 

teaaa

„Това е тропически дребен плод, който става на кафе. Не е чай – 100% кафе е, но има аромат на билков чай. Чудесно е като студена напитка, защото е освежаващо и е с кофеин. Това е като естествена енергийна напитка”, казва производител на кафе от щата Мейн.

Според специализирано издание, напитката има сладък плодов вкус „с нотки на шипка, хибискус, червена къпина, череша, манго и дори тютюн”.

източник: zdrave.to, снимки: tumblr