Сушените сини сливи са много любим мой плод. Освен, че са изключително вкусни и засищащи, те са като здравословна инжекция за организма. Преди години на българския пазар сушените сини сливи бяха много ниско качество: сухи, безвкусни, захаросани… Трябваше да ги киснем и да ги чакаме да омекнат няколко часа.
Напоследък обаче откривам все по-качествени сушени плодове: с висок процент влажност и без добавена захар. След като се изсушат, сините сливи стават концентрирана храна за организма (поради намаленото съдържание на вода в тях). Затова съветът на всички диетолози и специалисти е да внимаваме много с количеството на полезните храни. 

Полезни действия:

· Нормализират работата на стомашно-чревния тракт;
· Регулират цялостно функциите на организма заради богатото съдържание на витамини и микроелементи.
· Антибактериално действие заради желязото, което съдържат.
· Влияят върху вида на кожата (заради на витамините А (провитамин), В1, В2, B3, и В9, богати са на витамини Е и С);.
· Имат високо съдържание на калий, Затова се препоръчват в храненето на хора със сърдечно-съдови заболявания и хипертония.
·Сините сливи са мощно средство в борбата със запека. 
·
Европейската обикновена слива (синя слива) съдържа оксалова киселина, която подтиска усвояването на калция и натоварва метаболизма при бъбречно болни. Не е токсична за здрави хора, но при дълготрайна употреба, приетата окаслова киселина може да намали общото ниво на усвоения калций за периода на консумацията й.

Как да сме сигурни за качеството:
Вкусът на сушените сини сливи трябва да е сладък. Всякаква горчивина е показател за ниско качество на плодовете или неправилна технология на изсушаване.
Цветът на сухите плодове трябва да е черен. Ако той е кафяв, това е показател за неправилна обработка. Не се заблуждавайте, че сушените сливи са от високо качество, ако са лъскави. Точно обратното, най-вероятно са обработвани с глицерин, за да получат великолепен търговски вид и да са по-трайни. Такива сливи трябва да бъдат много старателно измивани преди консумация.

Няколко съвета за сушените плодове

1. Преди да закупите сушени плодове, вземете малка порция. Помиришете ги и ако не усещате миризма на развалено, опитайте ги. Остава само да прецените, дали си заслужават по-голяма покупка.
2. Преди да закупите сухи плодове, прегледайте ги добре за кафяви петна и меки загнили места и плесен.
3. Не консумирайте повече от 100 гр. сушени плодове наведнъж. Високото съдържание на глюкоза и захароза може да доведат до хипергликемия.
4. Ако решите да си направите пресен компот, оставете порция сушени плодове да киснат в хладка вода за шест до осем часа.
5. Ако имате алергии, не купувайте захаросани сушени плодове. 

Източници: bb-team и Диети и отслабване, Lubomira.net