© Shutterstock

След поредица експерименти турски учени са установили, че сексът е ефикасен способ за борба с камъните в бъбреците. В изследването им се посочва, че с помоща на редица експерименти учените са се опитали да разберат способства ли редовният полов живот за спонтанното изхвърляни на бъбречни конкременти от долните пикочни пътища.

Учените са разделили доброволците, участващи в експеримента, на три групи. Членовете на първата трябвало да правят секс поне 3-4 пъти седмично. На пациентите от втората група всекидневно бил даван тамсулозин (препарат, който обикновено се използва при лечението на затруднено уриниране или камъни в бъбреците). Третата група била контролна.

Две седмици след началото на експеримента 83,9% от участниците в първата група се избавили от къмъните в бъбреците. Във втората група тези участници били 47,6%, а в контролната – едва 34,8%. Редовният секс също така ускорил извеждането на конкрементите: средно в първата група този процес продължил десет дни (във втората – 16,6 дни, в третата –  18 дни).

Бъбречно-каменната болест (нефролитиаза) е заболяване което протича с образуване на конкременти (камъни) в бъбречното легенче и неговите чашки, които могат да предизвикат оплаквания от страна на пациента при промяна в местоположението си в легенчето, но особено често при преминаване по посока на уринната екскреция към уретерите (пикочопроводите), пикочния мехур и уретрата (пикочния канал).

Предполага се обаче,че латентните (безсимптомните) форми са 4 пъти повече. Среща се най-често в страни със топъл и сух климат, като България е ендемична зона (т.е. болестта е често срещана) и се счита, че 2% от населението заболяват годишно.

източник: zdrave.to