Редовният секс защитава мъжете от старческо слабоумие, тъй като стимулира ръста на нови неврони в главния мозък. Както съобщава The Daily Mail, това откритие са направили учени от Принстънския университет в САЩ.

Експерименти с животни са показали, че сексът развива хипокампа – зоната на мозъка, която отговаря за паметта и обучението. Заради стреса и депресията обемът на хипокампа обикновено се смалява, но сексът е способен да се противопостави на този ефект, тъй като засилва кръвообращението в мозъка, което позволява да се увеличи притока на кислород.

Магнитно-резонансна томография е показала, че по време на оргазъм невроните в главния мозък се активизират, искайки повече кислород. Колкото по-активни са невроните, толкова повече кислород те вземат от кръвта. Така в мозъка приижда наситена с кислород кръв, която е отличен източник на хранителни вещества, обяснява специалистът по взаимовръзките между секса и неврологията професор Бари Комисарук от университета „Ратджърс”.

В тази връзка специалистът по сексуално здраве Арун Гош отбелязво, че има данни, сочещи, че при сексуално активните възрастни хора рискът от развитието на деменция е по-нисък. Експертът твърди, че освен позитивното влияние върху ръста на невроните, сексът изостря женския ум. Това е свързано със засиленото отделяне на полови хормони, най-вече тестостерон, който помога да се подобри концентрацията и да се намали времето за реакция.

Освен това сексът защитава от сърдечно-съдови болести. Три полови акта седмично съкращават наполовина риска от сърдечен пристъп или инсулт, показва изследване на учени от Queen’s University Belfast.

 

източник: zdrave.to, снимка: tumblr