Попадали ли сте на мъж, който се побърква от възбуда, когато сте по дантелено бельо, на висок ток или пък държи да сте в униформа на медицинска сестра, например? Преди да си помислите, че всеки представител на силния пол ще се развълнува от подобни гледки, ще ви кажем, че за някои мъжете те са почти задължителни, за да достигнат до ерекция. Или най-малкото – готовността им за секс нараства многократно повече от обикновено. Това е фетишизъм. Нещо странно или нещо напълно невинно? Нека първо погледнем по-подробно какво представлява и как изобщо възниква.

 

Сексуалният фетишизъм е вид сексуално поведение, в което стимул и източник на привличане е неодушевен предмет – дрехи, бельо, униформи, шапки, бижута, обувки… Като фетиши могат да действат и части на човешкото тяло – бедра, коса, ходила, пръсти и др. Що се отнася до появата му, смята се, че фетишизмът е тясно свързан с първия сексуален акт или дори с първата сексуална възбуда. И по-конкретно – човек запомня околната среда или даден обект от тези моменти и те се превръщат в негови фетиши.

 

Така например, ако младеж губи девствеността си с жена, която носи червено дантелено бельо, нищо чудно до края на живота си той да се възбужда силно при вида на такова. Или първият му контакт с порното включва гледане на клипче, където момичето е облечено като полицайка, твърде вероятно е да се възбужда най-силно, когато партньорката му носи именно такава униформа.

 

Често сексуалният фетиш е пречка при интимната близост и причина за много раздели. Или заради факта, че партньорът се притеснява да сподели своя фетиш и не се чувства удовлетворен в леглото. Или споделя своите желания, нодругият не е готов да ги приеме и изпълни.

 

Как да приемаме фетиша? Ако и двамата сте ОК с него, значи няма никакъв проблем. Дори напротив – ще се радвате на максимално пълноценни сексуални контакти. Но в случай, че се чувствате неловко или този фетиш силно ви притеснява, можете да помолите половинката си да посети психолог. Защото, както вече казахме, фетишът е само в съзнанието. Само че не си и помисляйте да го карате да се чувства като откачалка! Така поемате риска да се отдръпне от вас и още повече да се вкопчи във фетиша си.

info: http://www.beu.bg/