“Само секс и усмивки ще ни спасят в жегите. Разбира се, чайчета, без кока-кола, кафета и газирани напитки. Освен това ядене преди 18 ч. и радост от движението, така че всяка ваша клетка да изпитва въпиеща потребност.”

Това сподели проф. д-р Александър Чирков, най-известният български кардиохирург, баща на сърдечно-съдовата хирургия у нас, извършил първата трансплантация на сърце в целия Източен блок, включително и бившия СССР.

Според доктора всеки от нас, когато е в стрес, когато е сприхав, злобен и обладан от желание да мъсти, вдига кръвното, появяват му се сърдечни болести – всичко това било реакция на мозъка, че не го оставяме на спокойствие да си върши работата, за която е предназначен, а го товарим с толкова отвратителни качества, които са дело на дявола.

“Трябва повече да се усмихваме, да се храним бавно и най-вече да правим секс. Това е идеалната гимнастика – и за тялото, и за духа, нищо че е горещо”, категоричен е Чирков.

Най-успелият ни кардиолог споделя, че за своите 81 години е изключително добре с потентността. “Въпреки че около мен се навъртат много хубавици, в живота ми има две жени – първата е българка, а втората германка, с която живея вече почти 50 години, и не съм изневерявал”, обяснява докторът, чиято голяма любов си остава семейството.

“С Мариане имаме дъщеря и син. Алесандро работи в ЕК, а Кармен в Сената по образование в Хамбург. Не страдам, че не са станали лекари, никога не съм им влиял на избора. Радвам се много и на тримата си прекрасни внуци, с които ме дариха децата – Никол, Феликс и Сара.

Повече от три години Чирков пътува всеки месец от германския град Фрайбург, където живее с Мариане, до Варна. В морската ни столица той консултира и оперира пациенти, дошли от цяла България. Макар и създател и дългогодишен ръководител на болницата “Света Екатерина”, проф. Чирков трябваше да я напусне на 18 юни 2005-а, когато бе скандално уволнен от тогавашния министър на здравеопазването проф. Гайдарски. Не крие, че още пази болката в сърцето вече 12-а година, съобщава “България Днес“.

“Става дума за принципи! Не мисля, че е нормално да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат. Все едно да ти отнемат детето”, споделял е неведнъж той. В момента докторът работи по изграждането на модерна болница в морския град. Но нещата около нея засега са доста трудни.

Източник https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Chirkov-Samo-seks-i-usmivki-shte-ni-spasyat-v-zhegite-879591?fbclid=IwAR37x2ZVEKejqh3ufPTbLKjcAX9AxbhGqmpcLh0xopRMTEBZctIXAEdXFy8