дна от ползите за здравето от секса е болкоуспокояващият му ефект.

Хормонът окситоцин се отделя в организма ни всеки път, когато правим секс. Поради тази секреция, се освобождават ендорфини, които са наречени „хормони на щастието“. По-високите нива на ендорфини са свързани с изпитването на положителни емоции, но и с намаляване усещането за болка.
При сексуална възбуда, нивата на окситоцин в организма се увеличават, но те са и причина за получаване на оргазъм.
Проучванията показват, че повишаването на нивата на окситоцин може да облекчи главоболие, спазми и болки в тялото.
Намалява стреса и подобрява съня
Хората, които правят редовен секс, се чувстват по-спокойни, щастливи и се справят по-добре със стреса, отколкото тези, които имат нередовен сексуален живот, показва ново проучване.
След получаване на оргазъм, усещаме силна вълна на спокойствие, освобождаване от напрежението и релакс, затова и обикновено мъжете заспиват след секс.
Мнозина с редовен сексуален живот споделят, че спят много по-добре през нощта и се чувстват много по-жизнени и свежи на следващия ден. А подобряването на съня също допринася за ефективно справяне със стреса и напрежението.
Повишава имунитета
Честотата на практикуване на секс има връзка с функцията на имунната система.
Според учени, редовните полови контакти увеличават нивото на имуноглобулин А. Той засилва имунитета и предпазва от настинки, инфекции, грип.
Проучване показва, че практикуващите секс веднъж или два пъти седмично, имат 30% по-високи нива на имуноглобулин А, отколкото тези с по-нередовни сексуални преживявания.
info http://www.dnes.bg/health/2012/12/23/poveche-seks-sreshtu-glavobolie-i-stres.176070