1. Полуготови мюсли и каши

Звучи парадоксално, но мюсли за закуска е лоша идея за вашето здраве. Всеизвестно, е че кашите са добър вариянт за закуска, тъй като съдържат много влакна, хранителни вещества, витамини и минерали. Но кашите за бързо приготвяне са лишени от всичките тези полезни компоненти. При производството им те се подлагат на специални обработка, след която в тях не остава почти нищо полезно. Мюсли – това също са обработени зърна с добавяне на сушени плодове, орехи, семена. В този продукт има много захари, а също така съдържа оцветители, консерванти и ароматизатори.

2. Сандвич със салам

Тази традиционна за мнозина закуска е една от най-вредните. Комбинацията от пшеничен хляб, масло и салам (като правило не с най-високо качество) е съчетание на прости въглехидрати и вредни мазнини, които максимално бързо се лепят по талията. Най-полезно за здравето е този сандвич да бъде заменен от пълнозърнест хляб с варени или запечени зеленчуци.

3. Пакетирани сокове

Преобладаващото болшинство от пакетираните сокове се произвеждат по технологията на възстановяването от суха маса с добавянето на вода, захар и други компоненти, подобряващи вкусовите качества на сока. А вместо плодова каша в подобни сокове често се добавя пектин или пюре от цвекло. На практика в тях липсват полезните компоненти от пресните сокове. Те действително са полезни, но не бива да се употребяват сутрин на празен стомах, тъй като раздразват лигавицата му.

4. Шоколадови или орехови кремове

В тези продукти няма нито шоколад, нито орехи. Те се приготвят от хидролизирани растителни масла, сухо мляко и различни вкусови добавки. Редовната им употреба влошава обмяната на веществата. По-добре е вместо тях да се ядат сладко или конфитюр.

5. Топено сирене

Най-добре е изобщо да се откажете от него и да не го ядете нито на закуска, нито на обяд, нито на вечеря. В съдържанието му преобладават мазнини и се приготвя от остатъците при производството на кашкавал.

 

цялата статия на : zdrave.to, снимки tumblr