При съзирането на пъпка или неравност по кожата, много често се изкушаваме да я изстискаме. Според експерти при повечето подутини и дефекти по кожата, трябва да държим ръцете си настрана.

Изстискването по принцип води до нарушаване целостта на кожата, което я прави по-податлива на инфекции. За да я запазим свежа и безупречна и да я предпазим от трайни увреждания като белези и увредени кръвоносни съдове, е важно да не я третираме при следните случаи…

Враснали косми

Те се появяват, когато косъмът е хванат в капан под повърхността на кожата. Червените подутини, които се наблюдават върху кожата, често са възпалени и сърбящи. В тези случаи не е добра идея да се стискат или да се използва пинцета. Така се наранява кожата, което може да доведе до влошаване на възпалението и инфектиране.

Вместо това, е препоръчително да се нанесе лекарство, което облекчава зачервяването, сърбежа и раздразнението, след което засегнатата област да се измие с ексфолиращ почистващ продукт, който да помогне на врасналия косъм да излезе на повърхността.

Херпеси на устата

Освен ако не мислим да провокираме развитието на още повече херпеси, не бива дори да си помисляме да ги пипаме. При изстискването им се освобождава течност, в която се съдържа вирусът. Така лесно може да се разпространи и по други области.

Кератоза пиларис

Това състояние често се дължи на натрупване на кератин и на вредни токсини от околната среда. Кератинът е протеин, който защитава кожата, косата и ноктите. Тези натрупвания образуват тапа, която блокира отвора на космения фоликул. Изстискването им може да доведе до зачервяване и дори до поява на белези.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/beauty-today/news_22417.html