В такъв момент е време за бърза детоксикираща диета. Тя ще ви помогне да се освободите от отрови и да се заредите наново с енергия. Подходяща е и след много преяждане или период на нездравословно хранене.

Целта е да ограничите до максимум храните, които предизвикват т.нар. оксидативен стрес, да се лишите от прекалено мазните и тежки ястия и да заредите тялото си с чисти продукти, за да се почувствате освежени. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и чайовете от мента и джинджифил ще ви помогнат да подобрите храносмилането. Важно е също да се “рехидратирате”, защото често в забързаното си всекидневие забравяме да приемаме нужното количество течности и така клетките ни страдат. От значение е също да заредите организма си с антиоксиданти и витамин С.

Препоръчваме ви да правите режима през почивните дни, когато ще имате повече време за себе си и най-вече заради разхлабващия му ефект.

Имайте предвид:

По време на разтоварващите дни не приемайте никакъв алкохол и не пушете. Добре е да ограничите до минимум кафето и черните чайове, но да приемате достатъчно течности под формата на вода, чайове, подпомагащи храносмилането, фрешове. Забранени са обаче соковете от кутии, газираните напитки и готовите супи.

Много важно е също да ограничите и приема на сол, за да избегнете задържането на вода. Не се позволяват млечни продукти – освен кисело мляко, но само за закуска.

Не забравяйте да отделите време и за физическа активност. Не става дума да се изтощите до крайност, а напротив, да направите за тялото си нещо, от което то да се почувства по-добре – заложете на йога, пилатес, тай-чи или просто разходки сред природата.

Важно  

Ако имате възможност, отидете на дрениращ масаж, за да изхвърлите още повече отрови от тялото си. Ако не, си направете вкъщи самомасаж. Помнете, че посоката винаги трябва да е отдолу нагоре – от глезените до колената и от колената към бедрата. Не забравяйте също, че тялото ни има нужда най-вече от въздух, затова по няколко пъти на ден правете дихателни упражнения.

Ако имате възможност, може да продължите диетата повече от 48 часа, но в никакъв случай не повече от 4 дни. Изключително важно е в дните след разтоварването да се храните предимно с плодове и зеленчуци, да не консумирате тежко месо и мазни храни.

Меню

Закуска

20 минути преди да ядете, изпийте чаша топла вода; кофичка нискомаслено кисело мляко, в което сте добавили сока от 1 лимон; зелен чай;

преди обяд

фреш от плодове или зеленчуци по избор – 200 мл

обяд

зеленчукова супа, приготвена без никаква мазнина – чушки, тиквички, домати, моркови, броколи сварени и пасирани, без картофи. Може да добавите единствено малко сол и черен пипер на вкус.

източник: zdrave.to, снимки tumblr