Етиловият алкохол е мастно наркотично вещество, което действа върху клетките на живите организми. Влияе разрушително на почти всички човешки органи, но особено силно изразени са промените в човешкия мозък. Съвременните методи за изследване на мозъка – PET, ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалография, биохимични анализи ясно показват увреждането на нервните клетки.

След обилната употреба на алкохол той се абсорбира в кръвта и отровата се натрупва в мозъка, унищожавайки първо мозъчната кора. Един от механизмите на увреждане са нарушения в микроциркулацията и метаболизма на нервните клетки. Състоянието на хипоксия (недостиг на кислород) се възприема от човека като един от компонентите на опиянението. Всичко това може да бъде придружено от чувство на еуфория и усещането, че всички натрупани проблеми вече са решени. Това е следствие както от настъпилите невромедиаторни нарушения, така и от влошаване на възприеманата информация, нарушаване на връзките между различните мозъчни структури. Понижените реакции при алкохолна интоксикация са ярък показател за това. А проблемите, както и преди, си остават не само нерешени, но и се задълбочават.

Изследванията показват, че сънят в нетрезво състояние се различава от нормалния сън и е по-близо до загубата на съзнание при анестезия. Това е резултат от нарушения в неврохимичните процеси в мозъка и понякога може да доведе до алкохолна кома. Промените в мозъка по време на злоупотреба с алкохол може да се сравнят с травмите на главата: водят до загуба на някои от мозъчните функции и до дисфункция на централната нервна система като цяло.

Алкохолът прави психиката нестабилна с прояви на резки промени в настроението, раздразнителност, внушаемост, неувереност, намаляване на потентността, нарушения на съня, влошаване на паметта и вниманието.

Промените в характера се проявяват с егоцентричност, грубост, недоверие, често с прекалена самоувереност и самодоволство, склонност към просташки хумор. Не само за специалистите, но и за близките хора са съвсем ясно видими отделните елементи на деградация на личността. Ежедневието е белязано от упадък на морала – безразличие към работата, семейството, близкото обкръжение. Промените в мозъка се увеличават с честотата и количеството на приема на алкохол. Почти всеки знае, че прекомерната употреба на алкохол води до преждевременно стареене. Кожата, косата, ноктите на такива хора са ясен показател за стареене, но по-изразени са промените във всички вътрешните органи на човека.

 

 

източник: blitz.bg