Негативно влияние върху здравето на човека оказва не само неправилното хранене, вредните навици и други познати фактори, но и на някои емоции.

В Австрия, наскоро е проведено специално проучване, по време на която в продължение на пет години, проведено наблюдение на две хиляди хора в продължение на пет години. Резултатите от това проучване се превърна в определение за петте най-вредни за човешкото здраве емоции.

На първо място здравословен живот трябва да се проведе, без пристъпи на завист. Оказа се, че хората, които са предразположени към постоянна завист, два и половина пъти се увеличава вероятността инфаркт на миокарда.

Не по-малко вредна за човек е ревността. При ревнивцев в организма е нарушен хормонален баланс, намалява продукти на половите хормони. Като резултат на това, при мъжете-ревнивцев намалява изработванетестостерон, което в крайна сметка води до нарушения активността.

В никакъв случай не може да се отдадете на постоянен самобичеванием, тъй като товар на вина значително увеличава шансовете да се разболеете онкологични заболявания. Тези, които са свикнали да изпитвате постоянно чувство на вина, по-често са принудени да се борят с простудными болести, са по-склонни към инфекциозни заболявания.

Съжалявам за себе си и не трябва да бъде, тъй като тази емоция провокира развитието на заболявания на черния дроб. В организма на такива хора се увеличава продуктите ацетилхолин така наречения хормон на слабост. Те могат да се наблюдават проблеми с приема на храна, намалява съдържанието на захар в кръвта.

Последно “емоционален бряг“за здравето — това е алчността. Най-актуален проблем за алчни хора — това е нарушение на храносмилането. Освен това, те биха могли да страдат като булимияи анорексия.

За влиянието на емоциите върху здравето на учените говорят отдавна. Например, наскоро се появиха резултати от изследвания, които свидетелстват за ролята на стреса за развитието на захарен диабет втория тип. Учените от Индия са провели подробен анализ на истории на заболявания на 1000 души, които вече са на възраст под 30 години. Половината от тях били диагностицирани с инсулинозависим захарен диабет. Оказа се, че тази болест много по-често се развива при хора, преживели силен стрес (развод, смърт на близки, сериозни материални загуби). Учените вързани тази връзка с нарушения на продукти на хормона на кортизол, наблюдающейся по време на стрес. Това води до появата на инсулинова резистентност.

Затова лекарите настоятелно препоръчват да се учат да контролират собствените си емоции. Важно е да се събуди в добро настроение и през деня да направи всичко, за да запазят това състояние. Ако в живота се появяват поводи за искрена радост, трябва да се научим да ценим такива моменти и максимално развиват положителни емоции. В същото време, негативните емоции, които неминуемо се случват в живота, трябва да се изпращат в продуктивна посока. Например, какво да правите активен физически труд, което ще прекарате заряд е отрицателен.

инфо:http://lokidefer.jimdo.com/2015/12/21/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82-%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/