Чудесно решение за охлаждане в жегите са новите инверторни модели  климатици 

Високите температури, особено когато са над 35 градуса, представляват реална опасност за всеки един от нас, та дори и за напълно здравите. Най-висок е рискът сред сърдечноболните.

Има няколко начина да се предпазим от горещините. Макар и банални, те вършат добра работа. Всеки път, когато сме навън, е добре да носим вода със себе си. Минималното количество течности, което трябва да приемаме всекидневно, е два литра. Това е безопасното количество и за хората, страдащи от сърдечносъдови болести, и за приемащите диуретици (медикаменти, които водят до стимулирано производство на урина – б.р.). В горещите дни настъпва допълнителна дехидратация най-вече заради по-обилното потене. В някои от случаите се налага през летните месеци да се променя дозата на лекарствата на страдащите от сърце. Като алтернатива на водата можете да поемате и чайове, сокове и айрян. Не трябва да се прекалява с газираните напитки, алкохола и кафето, тъй като те само ще усилят жаждата.

„Често кръвното ни или спада много рязко, или пък се вдига. Това крие риск от инциденти“, категорична е проф. Миланова. През последните две седмици през кабинета й са минали доста млади хора с хипертонични кризи и виене на свят. Зачестили са и мозъчносъдовите инциденти. Хората са се оплаквали предимно от виене на свят, макар че преди това не са имали заболяване, за което да знаят. Впоследствие се оказвало обаче, че страдат от сърце и проблеми с мозъка. Горещините причиняват и по-активно съсирване на кръвта, а кръвоносните съдове се разширяват. Проблемът идва от това, че на местата, където има стеснение на някой съд, това разширяване е практически невъзможно и кръвта не стига до съответния орган.

Освен приема на течности от голямо значение е и как сме облечени. Оказва се, че е по-добре да ползваме светли и проветриви дрехи от естествени материи като памук и лен с дълъг ръкав, а не да прибягваме до потници и къси панталони. Неслучайно в регионите с трайно високи температури хората не ходят с потници, а тъкмо обратното. Не трябва да забравяме и нещо, което да предпазва главата ни от жаркото слънце. Диабетиците също са много уязвими от горещините.

„Причината за едно прилошаване може да се разтълкува грешно и вместо пациентът да разбере, че има проблем със сърцето, често решава, че става дума за понижено ниво на захар в кръвта“, уточнява кардиологът на „Пирогов“.

Разликите над 10-15 градуса в рамките на едно денонощие може да окажат негативно влияние върху организма ни. Неслучайно напоследък са се увеличили и пациентите с белодробни емболии и инфаркти.

Симптомите, че имаме проблем, могат да бъдат много разнообразни.

Прилошаването и чувството за прималяване са едни от най-често срещаните. Понякога най-простите мерки като това да влезем на хладно или да полегнем, макар и за малко, повлияват добре на тонуса. Чаша вода или айрян също ще помогне да се почувстваме по-добре.

Макар и да прозвучи странно, шофирането в жегите е по-опасно, отколкото това през зимата. Причината – високите температури водят до дехидратация, умора и липса на концентрация, обострят и хроничните болести.

Употребата на алкохол, особено на концентрат, е другият рисков фактор, който далеч не е за подценяване.

„Спиртните напитки водят до дехидратация на организма, защото извличат водата от него. В по-големи количества спиртът може да доведе до ритъмни нарушения и снижаване на тонуса. Ако можем да говорим за прием на коктейли през жегите, нека те да не са високоалкохолни“, съветва проф. Миланова. Тя допълва още, че е добре

водата, която пием, да не е леденостудена а със стайна температура. Тежките физически натоварвания, макар и в зала на закрито, също крият риск. Тялото ни може да получи шок от рязката амплитуда и натоварването преди това.

За да  предпазите вашето здраве на вас и вашето семейство от горещените Управителят на Вичев Климатици Търговище Ви съветва да си монтирате климатик. Чудесно решение за охлаждане в жегите са новите инверторни модели  климатици, който може да откриете на адрес: гр. Търговище ул. Троян 12. 

 

През лятото е добре менюто ни да включва повече лека храна като плодове и зеленчуци.

инфо: http://epicenter.bg