Коварството на сладките неща е, че когато започнем да ги ядем, е много трудно да се спазва някаква мярка. Захарта води до зависимост и способства за развитието на захарен диабет.

Мозъкът отговаря на захарта като на кокаин

Трудно е да се поярва това, но ефектът на захарта на мозъка много прилича на ефекта от кокаина. Както и кокаина, захарта способства за отделянето на голямо количество допамин и серотонин – „хормоните на щастието”. Така възниква зависимост и нараства желанието да се яде още и още сладко.

В „играта” се включва и панкреасът

Веднага след постъпването на глюкоза в кръвта, организмът подава сигнали на панкреаса, в който се произвежда инсулин. Този хормон е като ключ за клетките на организма. Той се свързва с рецепторите по повърхността на клетките, което им позволява да поглъщат глюкозата. Веднага след като инсулинът си свърши работата, нивото на захарта в кръвта започва рязко да пада и отново може да ви се прииска сладко.

Захарта предизвиква умора и силна жажда

Резкият ръст на нивото на захарта в кръвта влияе на настроенето и работоспособността. 20-40 минути след употребата на захар вече може да се почувства умора и спад на силите. Усилва се и жаждата. Това е така защото излъшъците от захар в кръвта се изхвърлят от организма чрез урината. При това всяка молекула глюкоза се свързва с няколко молекули вода и се получава обезводняване.

Започвате да надебелявате и разтлъстявате

Ако веднъж сте се закачили на „захарната въдица” и нямате сили да се откачите от нея, то не след дълго ще забележите, че започвате да трупате килограми.

Сладките неща са много калорични. Един черен шоколад съдържа цели 600 калории! Простите захари бързо се усвояват от организма и се превръщат в мазнини. Увлечението по сладките неща освен това усилва чувството на глад и създава още един мощен фактор за затлъстяване.

Както е известно, част от глюкозата в кръвта се отлага в черния дроб под формата на глюкоген. Но черният дроб може да складира само една неголяма част от глюкозата. Излишъкът на захар в кръвта се включва в другите биохимични процеси и се превръща в мазнини, които се натрупват в различните органи.

Ако си падаш по сладки неща, то гаранция е, че те заплашва по-висок риск от диабет

Защо става така? Коварството на сладките нещо е в това, че те способстват за увеличаването на телесната маса, което от своя страна води до инсулинова резистентност. Той може и да е достатъчно, но не се свързва с рецепторите на клетките. Така те не поглъщат захарта и концентрацията й в кръвта се повишава. И започва развитието на захарен диабет.

Ти претоварваш сърцето

Сърцето много по-трудно помпа кръв, наситена със захар. Увеличава се и натоварването върху съддовете и нервните клетки. Ето защо хората със захарен диабет страдат и от нарушения в сърдечно-съдовата и в нервната системи.

Голяма опасност надвисва над зъбите ти

Увлечението по сладко води не само до кариес, но и до редица други стоматологични заболявания. Това е така защото бактериите, които обитават устната кухина обичат захар. И когато получат поредната порция започват бързо да се размножават и да отделят токсични продукти, които разрушават зъбния емайл.

 

източник: zdrave.to, снимки: mashable