Немалко учени твърдят, че активният секс при простуда и грип повишава количеството на имунистимулиращите антитела. Става дума за имуноглобулин А, който защитава организма от различни респираторни  заболявания. Така сексът при простуда още в самото начало на заболяването усилива имунитета на болния и му помага по-бързо да се справи с вируса.

Трябва да се разбере обаче, че при секс по време на простуда вие подлагате на опасност и партньора си, защото рискът и той да се зарази значително нараства при интимен контакт. Освен това болестите при различните хора се проявяват различно. Ако вие имате лека простуда, при която е полезно да се поизпотите и организмът ви да произведе много ендорфин, след което да заспите като къпани, то пламенните занимания със секс, когато имате грип меже не само да не помогнат, но и да усложнят протичането на болестта.

Прието е да се смята, че сексът е много полезен за организма. Той предизвиква синтез на позитивни хормони, съгрява, действа отпускащо. Но ако имате намерение да лекувате с интимни упражнения простуда или грип, трябва задължително да отчитате 5 много важни правила, за да не се сблъскате с фатални последици.

Правило 1. Сексът повишава температурата на тялото.

Това е полезно: Усилива се кръвообръщението. Хранителните вещества и кислородът попадат по-бързо в органите, засилвайки имунитета. Антителата по-бързо стигат до мястото на инфекцията.

Това е вредно: Ако човек нма много висока температура (повече от 37,8 градуса), то допълнителното нагряване може да доведе до претоварване на сърцето. Ето защо сърдечноболните влизат в рисковата група при грип, който протича с много висока температура. Ако след простудата се се развили усложнения (например, да са е изострило хронично заболяване на бъбреците), то допълнителното нагряване може да създаде благоприятна среда за развитието на бактериална инфекция.

Правило 2. Сексът провокира увеличение на количеството на имуноглобулин А.

Това е полезно: Имуноглобулинът защитава от последствия при преохлаждане и инфекции.

Това е вредно: Имунитетът не бива да се стимулира в разгара на болестта. Това може да помогне, но може и да навреди. С други думи имунитетът трябва да се форсира само в началото на болестта. Простудата се развива постепенно и сексът може да стане това “лекарство”, което да спре болестта. Но грипът завоюва клетките на организма почти мълниеносно, затова стимулирането на имунитета няма да донесе полза.

Правило 3. Сексът е като гимнастика за дихателните органи.

Това е полезно: Интензивното дишане помага да бъдат предотвратени усложнения след простуда, например бронхит. Поради тази причина мнозина фенове на фитнеса са уверен, че тренировките може да спрат болестта. Могат по същия начин, както и сексът – чрез повишаване на телесната температура и интензивна работа на дихателната система.

Това е вредно: Ако бронхитът или пневмонията вече са се развили (а при грипа това може да се случи даже след 2-3 денонощия от болестта, когато организмът вече е отслабен), „гимнастиката” няма да помогне, а дори ще усили възпалителния процес, защото организмът ще изразходва за физически упражнения тези сили, които са му необходими за борба с болестта.

Правило 4. Сексът зарежда сърцето и съдовете

Това е полезно: Само за здрав човек. Няма да навреди и на човек с простуда, ако той няма никакви проблеми с сърдечносъдовата система.

Това е вредно: При нарушения в работата на сърцето и съдовете. При повишена температура на тялото сърцето вече работи по-трудно. Допълнителното изтощение е опасно. На 4-5-ия ден от грипа може да възникнат усложнения в сърдечносъдовата система. Често това е миокардит – възпаление на сърдечния мускул.

Правило 5. Сексът носи позитивни емоции, тъй като се синтезират ендорфини.

Това е полезно: Доказано е, че оптимистите по-лесно понасят заболяванията и по-бързо оздравяват. Просто хормоните на радостта способстват на този процес.

Очевидно е, че сексът като цяло носи полза по време на леко неразположение. Само когато не става дума за сериаозна болест. През първите дни на простудата сексът може да има целебен ефект, но в първите дни на грипа резултатът ще е негативен.

инфо:http://zdrave.to/