Почти 3 десетилетия са изминали от обявяването на месец октомври за световен месец посветен на борбата с най-често срещаното онкологично заболяване при жените – рака на гърдата. И макар че в наши дни все повече хора са запознати със статистиката за разпространението му, мнозина пропускат да планират и извървят препоръчваните от специалистите стъпки за ранна диагностика, коментират специалистите.

Този октомври екипите на медицински комплекс „Доверие“ се включват активно в инициативите за повишаване информираността относно заболяването и насърчаване на редовните профилактични прегледи. Като част от кампанията в медицинския център се организират безплатни прегледи при мамолог всяка събота до края на месец октомври.

В рамките на кампанията разговаряме с д-р Соня Танушева за причините, рисковите групи и важната роля на прегледите при специалист с цел ранна диагностика.

Д-р Соня Танушева е специалист с богат опит в България и чужбина и допълнителни квалификации от редица курсове по мамографска и ехомамографска диагностика, компютърна томография, доплер изследвания. Има многобройни участия в специализирани конференции и конгреси – както български, така и международни. Присъединява се към екипа на отделение по Образна диагностика към медицински комплекс „Доверие“ през 2009 г., последните 10 години преди това е работила в УМБАЛ „Св. Анна“.

– Д-р Танушева, какво представлява ракът на гърдата?

Ракът на гърдата е най-често срещаният тумор при жените – в САЩ се открива при една от всеки 8 жени. Поради високия процент заболеваемост и смъртност той представлява здравен проблем със значими социални последици, както по света, така и в България.
Както всички видове рак, и този на гърдата води началото си от процеси, провокирали неправилното делене на клетките – в този случай на млечната жлеза. Те растат неконтролируемо, размножават се и се делят с различна скорост от нормалните клетки. С времето тези клетки оформят злокачественото новообразувание. Най-често карциномът на гърдата се развива в горния външен квадрант, по-често в лявата гърда. Причините за развитие на заболяването са разнообразни и могат да са свързани с възраст, наследствени фактори, хормонални нарушения, начин на живот – в това число и раждане в по-зряла възраст.

– Кого засяга най-често? Вярно ли е, че ракът на гърдата засяга само жени на възраст между 45-60 години?

Вярно е, че 85% от жените заболели от рак на гърдата са над 40-годинишна възраст, но бих искала да подчертая, че през последните години зачестяват все повече случаите на засегнатите жени до 30 години. Затова е изключително важно за по-младите жени да извършват самопрегледи и да посещават редовно профилактични прегледи. Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова по-големи са шансовете за успешно излекуване.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/sex/jensko-zdrave/news_21404.html