Както може би знаете, когато двама души се съвкупяват, те комбинират половината от своята генетична информация (всеки участва с 23 хромозома). Една част от тези хромозоми определят пола ви. Ако сте дама, получавате две X хромозоми – една от майка ви и една от баща ви. Мъжете пък имат една X и една Y.

В момента на зачеването вие, разбира сте, сте били мъж или жена (в зависимост от гените си). Y хромозомата не влиза в действие на мига. В същност – първите 5-6 седмици от ембрионалното развитие се приписват само на X хромозомата. Дамите се развиват от ембрион в напълно развито човече единствено и само благодарение на X хромозомата.

Какво тогава прави Y?

Веднъж щом се активира, един от нейните гени (SRY) поема контрол. Той има 2 основни функции: да „забрани“ определени характеристики на X хромозомата и да наложи посредством доминация физиологичните черти, които един мъж трябва да има. Яйчниците слизат по-надолу в тялото и се превръщат в тестиси. Части от вулвата пък се слепват, за да образуват скротума.

А кой е мъжкият вариант на клитора?

Точно така, познахте – пенисът. Ако Y хромозомата не се активира по някаква причина, то в такъв случай женският фенотип (т.е. физически черти) ще бъдат по-изявени при мъжа. Докато сме на тази тема, това е и една от причините мъжете да имат зърна. Те се образуват преди активирането на Y хромозомата и SRY генът. Съответно – се запазват по време на развитието и през целия живот на мъжете.

инфо: obekti.bg