Теленор и А1 подкрепят предприетите от правителството мерки за предотвратяване на разпространението на вирус Covid -19

ТЕЛЕНОР: За да може всички да общуваме спокойно с близки, приятели и колеги, от 18 март до 18 април 2020 г. ще предоставим без допълнително заплащане за всички частни и бизнес клиенти, както и тези на предплатени услуги, пакет от 1000 минути за разговори към всички мрежи в България и пакет от 10 000 МВ за мобилен интернет на максимална скорост, валидни за период от 30 дни след датата на активация. Също и всичките ни дигитални услуги ще се предоставят безплатно за 30 дни, за да помогнем времето да мине неусетно с интересно съдържание докато сме вкъщи. Научи повече

 

А1 започва кампания за дигитална солидарност с клиентите си, която има за цел да ги насърчи да останат по домовете си и да не поемат излишни рискове от разпространение на коронавирус. Първата стъпка от кампанията е, че от 16 март (понеделник), в рамките на 30 дни, А1 ще предостави безплатно на своите ТВ клиенти над 200 ТВ канала. Те ще бъдат отключени за клиентите, без значение на какъв абонаментен план са били преди извънредното положение.

Следващата стъпка от кампанията за дигитална солидарност на А1 ще бъде насочена към частните клиенти, които ползват мобилни услуги от компанията. На 18 март (сряда) частните клиенти на абонаментни планове, ще могат да се възползват от еднократен бонус от 10 000 MB мобилен интернет на максимална скорост, независимо от тарифния план, който ползват в момента. За да се възползват от бонуса, абонатите трябва само да влязат в мобилното приложение Моят А1 или секцията на Моят А1 на A1.bg и да активират пакета от специалната секция. Мобилният интернет ще важи за 30 дни след активирането му.